HTML

Miért?

Hiszem, hogy mindenki rátalálhat a saját útjára. Élethelyzetedből fakadó kérdéseid elfogadásában és megválaszolásában tudok segítséget nyújtani. Bárhonnan is jöttél,
engem az érdekel, hová szeretnél eljutni. kaveeslelek@gmail.com

Rovatok

Gyere, beszélgess velünk Te is!


Impresszum

Tartalom: Tóth Edina
Portré: Temesvári Gergely
Blogdesign: Easy Euro Bt.

Egy beszélgetés Veled.

2014.06.30. 17:02 tóth edina

Stresszkezelési gyakorlatok: A légzés 1.

Ki gondolná, hogy légzéstechnikánk befolyásolja közérzetünket, stresszel való megküzdési képességeinket? Pedig igen. 

breath1-blog.jpg

A légzésnek a szervezet oxigénellátásában van szerepe. Minél több oxigén jut a véráramon keresztül az agyba, annál frissebbek leszünk mind testileg, mind mentálisan. 

Két módon veszünk levegőt:

  • mellkasi légzéssel: a belégzéskor a mellkas kitágul, a váll megemelkedik. Ez a mód gyakran felületes, rendszertelen és gyors, nem kerül a véráramba megfelelő mennyiségű oxigén, a szén-dioxid felhalmozódik. Feszültség, krónikus stressz, rossz testtartás, a gyomor szándékos behúzása és a mellkas kidomborítása, mozgásszegény életmód, fizikai fájdalmak, illetve hosszú ideig tartó koncentrálás hatására alakul ki leginkább. Minél tovább tart ez az állapot, annál inkább fokozza a rossz közérzetet, a lehangoltságot, fáradtságérzetet, gátolja stresszkezelési képességeinket.
  • hasi légzéssel: a belégzéskor a levegő a tüdő mélyébe jut, a gyomorüreg kitágul és helyet enged a rekeszizom összehúzódásának, kilégzéskor a gyomor és a rekeszizom elernyed. Ez a mód mélyebb és lassabb, ritmusosabb, segíti az ellazulást is. Több oxigént tud a szervezet felvenni és több széndioxidot kifújni. Így egyensúlyban tudjuk tartani a szervezet oxigén és szén-dioxid szintjét, szívritmusunkat normalizálni lehet és csökken a stressz következtében kialakult izomfeszültség és szorongás. A relaxációs válasz legegyszerűbb módja, a csecsemők és az alvó felnőttek jellegzetes légzése.

A következő hetek légzéssel foglalkozó bejegyzéseiben bemutatott gyakorlatok hatékonyan segíthetnek kimerültség, izomfeszültség, ingerlékenység esetén, illetve a klinikai szakpszichológus -pszichoterapeuta munkáját kiegészítve enyhítik a depresszió egyes fajtáinak, a pánikrohamok, agorafóbia tüneteit és az általános szorongásos panaszokat.

Felhasznált irodalom: Davis-Eshelman-Mckay, 2013

Kép: Laura Brightwood: One Breath, 2010

 

Címkék: stressz egészség test boldogság meditáció feszültség coaching stresszkezelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveeslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr746457749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása