HTML

Miért?

Hiszem, hogy mindenki rátalálhat a saját útjára. Élethelyzetedből fakadó kérdéseid elfogadásában és megválaszolásában tudok segítséget nyújtani. Bárhonnan is jöttél,
engem az érdekel, hová szeretnél eljutni. kaveeslelek@gmail.com

Rovatok

Gyere, beszélgess velünk Te is!


Impresszum

Tartalom: Tóth Edina
Portré: Temesvári Gergely
Blogdesign: Easy Euro Bt.

Egy beszélgetés Veled.

2014.04.01. 11:18 tóth edina

Stresszkezelési gyakorlatok: A test figyelése és elengedése

Folytatva a múlt heti tudatossággal kapcsolatos gondolatot, a mai két gyakorlat a test figyelése illetve a test elengedése.

 stressmentes3-blog.jpg

A test figyelése:

  1. Hunyd le a szemed! Haladj felfele a testen a lábujjaktól kezdve, és eközben tedd fel magadnak azt a kérdést: "Hol vagyok feszült?"
  2. Amikor feszülő izmokhoz érsz, feszítsd meg még inkább azt az izmot, hogy jobban érezd. Például tudatosítsd magadban, hogy nyakizmaid feszültek.
  3. Mondd magadnak, megfeszítem a nyakizmaimat.Fájdalmat okozok magamnak. Izomfeszülést idézek elő.
  4. Ne feledd, hogy minden ilyen izomfeszülést saját magad váltasz ki. Próbálj ekkor tudatosítani minden olyan helyzetet, amely a feszültséget kiválthatta.
  5. Gondold végig, milyen lehetőségeid vannak arra, hogy az adott helyzet megváltozzon, vagy ha hasonló helyzetbe kerülsz a jövőben, akkor sikeresebben küzdj meg vele.

 

A test elengedése:

  1. Feküdj le egy szőnyegre! Helyezkedj el kényelmesen! Húzd fel a térdedet, hogy a talpad a földön legyen, és hunyd be a szemed!
  2. Keresd meg a legkényelmesebb testtartást! Figyeld a légzésedet. Figyeld, ahogy a levegő beáramlik az orron, a szájon át, majd a torkodon keresztül lejut a tüdődbe!
  3. Összpontosíts a testedre, és engedd, hogy minden egyes testrészed spontán a tudatos gondolkodásba kerüljön! Melyeket vetted észre először? Melyek hiányoznak még?
  4. Gondold végig, mely testrészeket érzékeled könnyen, és melyek esetében kevésbé intenzív ez. Van-e különbség a bal és jobb oldalad között?
  5. Figyelj ezután arra, milyen fizikai kellemetlenséget érzel, egészen addig, amíg le nem tudod részletesen írni! Mi történik ezzel a kellemetlen érzéssel? 
  6. Gondolatban nézd végig a testedet, maradt-e kellemetlen érzés vagy feszültség! Tégy velük úgy, mint az 5-ös pontban leírtam, majd minden kilégzésnél engedj el egyet!
  7. Folytasd ezt 5-10 percig, engedd, hogy a tested vezessen!

 

Várlak jövő héten is!

Felhasznált irodalom: Davis-Eshelman-Mckay: Stresszoldó és relaxációs módszerek

Címkék: stressz egészség boldogság önsegítő könyv

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveeslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr205888757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása