HTML

Miért?

Hiszem, hogy mindenki rátalálhat a saját útjára. Élethelyzetedből fakadó kérdéseid elfogadásában és megválaszolásában tudok segítséget nyújtani. Bárhonnan is jöttél,
engem az érdekel, hová szeretnél eljutni. kaveeslelek@gmail.com

Rovatok

Gyere, beszélgess velünk Te is!


Impresszum

Tartalom: Tóth Edina
Portré: Temesvári Gergely
Blogdesign: Easy Euro Bt.

Egy beszélgetés Veled.

2014.03.25. 08:00 tóth edina

Stresszmentes percek: Stressznapló és tudatosság

Mielőtt elkezded a következő hetekben bemutatott stresszkezelési technikák egyikének gyakorlását, határozd meg mi a célod vele. Milyen változást szeretnél általa elérni? Gondold végig, eddig mit tettél, ha stresszes helyzetbe kerültél. Az a megoldási mód mennyire bizonyult hatékonynak vagy épp mennyire nem. Érdemes egy listát készíteni arról, ami hatékonynak bizonyult. Látni fogod, hogy mennyi eszközöd van máris arra, hogy a felhalmozódott feszültségedet levezethesd. Például:

  1. Megkeresem a barátaimat, hogy beszélgessünk, és hogy támogatást kapjak tőlük.
  2. Meghallgatok egy kellemes zenét.
  3. Szánok egy kis időt arra, hogy lazítsak, nyugodtan lélegezzem és lehiggadjak.
  4. Sportolok valamit, pl. futok

VanGogh-Irises_1blog-kicsi.jpgAzonban tudjuk-e egyáltalán magunkról, hogy épp milyen állapotban vagyunk. Sokszor csak egy másik ember reakciója nyomán ébredünk rá, hogy sértődöttek vagy épp boldogok vagyunk. Ahhoz, hogy kezelni tudjuk érzelmeinket, tudatában is kell lennünk azoknak. Talán ez az egyik legnagyobb kihívás az életünkben, hogyan tudjuk önmagunkat és reakcióinkat kívülről látni és tudatosítani. Próbáljátok ki, milyen varázsereje van annak, amikor felfedezed, hogy például haragot érzel, és magadban kimondod: "Haragszom." vagy "Mérges vagyok." Szinte azonnal csökken a negatív érzés.

Soha nem felejtem el, amikor egy igencsak dühös anyuka jött hozzám, én voltam az utolsó állomás számára a fogadónapon. Mielőtt elkezdtünk volna kisfiáról beszélgetni, látva testtartásán, szeme villanásán, hogy nagyon feszült, csak annyit mondtam: -Látom, dühös. - Nemcsak dühös vagyok, szétrobbanok! - válaszolta. A pillanat tört része alatt, ahogy az érzései tudatosodtak benne, szinte rögtön csökkent a feszültsége is. Kezelhető mederbe terelődött a negatív energia, és egy gyümölcsöző beszélgetést tudtunk folytatni kisfia problémájának megoldásáról.

Hogyan veszed észre, hogy feszült vagy? 

Figyeld a tested jelzéseit! Ebben segít az alábbi gyakorlat: Belső és külső figyelem összpontosítása

  1. Koncentrálj először a külvilágra. Kezdd úgy a mondatokat, hogy "Tudatában vagyok annak, hogy ..." Például: Tudatában vagyok annak, hogy odakint süt a nap, a gyerekek bicikliznek az utcán és kiabálnak, elment egy motor a ház előtt, épp fő a leves a tűzhelyen, a fal színe barna.
  2. Miután tudatosítottál mindent, ami körülötted van, kezdj összpontosítani a saját testedre és fizikai érzéseidre-belső világodra. Például: Tudatában vagyok annak, hogy fázok, feszül a lábikrám, viszket az orrom.
  3. Felváltva koncentrálj a külső és belső világra. Például: Tudatában vagyok, hogy a szék hozzáér a lábamhoz, a nap szikrázóan süt be az ablakon, görnyedten ülök, a leves illatát érzem.
  4. Ha a nap során többször is elvégzed ezt a feladatot, képes leszel egy idő után észrevenni a valódi különbséget a külvilág és a belső világod között.

Azért, hogy megismerd reakcióidat a különböző stresszt okozó szituációkban, érdemes legalább két hétig stressznaplót vezetni. A nap végén, de ha lehetőség van rá azonnal jegyezd fel:

  1. mikor kerültél stresszhelyzetbe,
  2. mit tettél akkor,
  3. észleltél-e olyan testi vagy lelki tünetet, amely az adott helyzettel összefüggésben lehet.
  4. Alakíts ki 3 oszlopot egy A4-es fehér papíron: Idő-Stresszes esemény-Tünet/Viselkedés. Például: 8.00 - Az óra nem csörgött, késésben voltam, csak egy kávét ittam. Enyhe fejfájás, idegesség, kapkodás.  

A naplóból kiderül, adott helyzetekben hogyan, milyen jellegzetes módon reagálunk, melyek azok a pontok, ahol változtatnunk kellene valami apróságot az életvitelünkön. A példánál maradva: ha reggel nem kelünk fel időben és csak egy kávét iszunk, az gyomorpanaszokhoz vezet, a vércukorszintünk leesik, ezért egész nap fáradtak leszünk, ezáltal nehezebben végezzük el a feladatainkat. A fáradtság okoz haragot, ingerlékenységet, idegességet. Nem beszélve arról, hogy egy elkapkodott reggeli indulás az egész nap hangulatát meghatározhatja. Csak egy apróságon lenne érdemes ebben az esetben változtatni, figyelni arra, hogy reggel picit korábban keljünk fel. Apró változtatás, mégis egész napunkra hatást gyakorol. Ugye milyen egyszerű? 

Jövő héten is várlak!

Kép: Vincent Van Gogh, Íriszek, 1889

Címkék: táplálkozás stressz egészség feszültség stresszoldás célkitűzés stresszkezelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveeslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr465876879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása