HTML

Miért?

Hiszem, hogy mindenki rátalálhat a saját útjára. Élethelyzetedből fakadó kérdéseid elfogadásában és megválaszolásában tudok segítséget nyújtani. Bárhonnan is jöttél,
engem az érdekel, hová szeretnél eljutni. kaveeslelek@gmail.com

Rovatok

Gyere, beszélgess velünk Te is!


Impresszum

Tartalom: Tóth Edina
Portré: Temesvári Gergely
Blogdesign: Easy Euro Bt.

Egy beszélgetés Veled.

2014.04.02. 20:34 tóth edina

Tanulható boldogság: apró örömök élvezete

"Nyáron alkonyatkor a lugasban szentgyörgyhegyit inni,

ez az élet nagy ünnepélyes pillanatai közé tartozik.

Ilyenkor az asztalt le kell takarni sárga, vagy rózsaszín abroszszal,

a vázába virágot kell tenni, éspedig ciniát vagy napraforgót,

és egészen nagy költőt kell olvasni,

Pindaroszt vagy Dantét vagy Keats-et.

Aki az ilyen pillanatokat nem ismeri fel,

azt elveszett embernek lehet tekinteni"

(Hamvas Béla:A bor filozófiája)

Vajon felismered azokat a hétköznapokban is jelenlévő ünnepi pillanatokat, amelyekről Hamvas Béla ír, vagy elveszett ember vagy? Mikor olvastál egy igazán jó könyvet, amely kikapcsolt? Vajon mikor étkeztél úgy, hogy az ételre gasztronómiai utazásként tekintettél? Mikor játszottál önfeledten gyerekeiddel? Mikor mondtad egy jó beszélgetés után: ó, mennyire elszaladt az idő, észre sem vettem? Mennyire vagy képes jelen lenni a pillanatokban, vagy egy kicsit mindig eszedbe jut, mi a következő feladat, amit teljesíteni szeretnél? 

Emlékszem, amikor megismerkedtem a férjemmel, órákig ültünk kávézókban, olyan intenzitással figyeltünk egymásra, hogy sokszor eltelt három-négy óra hossza is egy kávé felett. Aztán eszembe jut, amikor gyerekeket tanítottam. Amikor becsukódott mögöttem az ajtó, onnantól kezdve nem létezett más. Őszintén belefeledkeztem a gyerekekkel folytatott közös munkába, csak akkor eszméltem fel, hogy vége az órának, amikor megszólalt a csengő. Mindig körülvesznek a kislányaim, ma délután lasagne-t készítettünk, óriási öröm volt látni, ahogy kis kezeikkel gyúrják a tésztát, vágják a paradicsomot, keverik a szószt. Igazi élmény volt. Ezeket és az ehhez hasonló pillanatokat szinte tartósítom magamban.

blog-apro-rörmök.jpg

Mit jelent a jelen pillanat élvezete kifejezés?

A pszichológiai meghatározás szerint ez olyan gondolatokra és viselkedésmódokra vonatkozik, amelyek képesek kialakítani, fokozni és tartóssá tenni az élvezetet. (Bryant és Veroff, 2006) Mindez jelenti az azokhoz hasonló élményeket, mint amiket saját életemből fentebb kiragadtam. Persze, az lenne az ideális, ha ezeket az élményeket mint egy áramlatot élnénk meg és csak ezután tudatosodna spontán. Fontos, hogy az áramlat vagy flow élmény létrejöttekor teljes egészében mi magunk vagyunk benne a folyamatban, a pillanat élvezetekor viszont kilépünk az élményből, kívülről tekintünk rá. (Lyubomirsky, 2008) Így azt gondolom, nem kell magunkat az adott pillanatban kérdezgetni, vajon észrevettük-e, értékeljük-e a percet, hiszen épp így veszítheti el élvezeti értékét és spontaneitását. Később persze, amikor például írjuk a hálanaplót, lehet tudatosítani az élményt. 

Sok vizsgálat bizonyítja, hogy a jelen pillanat élvezete szoros kapcsolatban áll az intenzív és gyakori boldogsággal, ezeknek az embereknek nagyobb az önbizalma, extrovertáltabbak és elégedettebbek, ugyanakkor kevésbé reményvesztettek és neurotikusok (Bryant, 2003).

Felmerül a kérdés: hogyan?

  1. Élvezd a hétköznapi élményeket! Gondold át napi rutintevékenységeidet és rituáléidat! Például időzz el élvezettel a reggeli kávé illatán, a péksütemény zamatán.
  2. Élvezd együtt a pillanatokat családoddal, barátaiddal és idézzétek fel az élményt együtt! Felidézhettek egy közös nyaralást, egy jó bulit, egy kellemes családi ebédet.
  3. Hipp-hopp, ott legyek, ahol akarok! Ez a technika a pozitív emlékekben való elmerülés képességét jelenti. Például: készíts egy listát és válassz ki róla valamit. Utána ülj le, végy mély lélegzetet, csukd be a szemed, és gondolj erre az emlékre. Hagyd, hogy az emlékhez kapcsolódó képek megjelenjenek lelki szemeid előtt. Próbáld meg elképzelni a felidézett emlékhez kapcsolódó eseményeket. Képzeld el az emléket. Hagyd, hogy az elméd szabadon járjon az emlék részletei között, miközben elképzeled azt.
  4. Ünnepeld meg a jó híreket! Nyugodtan légy büszke teljesítményedre, hiszen az képességeidnek és erőfeszítéseidnek köszönhetően jöhetett létre! Örülj barátaid és közeli hozzátartozóid sikereinek is!
  5. Légy nyitott a szépségre és kiválóságra! Nyugodtan csodálj meg mást, akitől tanulhatsz, akinek képességei és erőfeszítései elismerésre méltóak. Időzz el festményeken, dísztárgyakon, amelyek lekötnek, tetszenek Neked! Olvass izgalmas könyvet, szép verseket!
  6. Légy éber a jelen pillanatra! Gyakorold a tudatos figyelmet!
  7. Leld örömedet az érzékekben! Élvezd az étkezést, a jó zenét! Érdemes a figyelmünket az élmény egyes részleteire koncentrálni, és közben nem gondolni semmire.
  8. Örökítsd meg a pillanatot fényképezőgéppel! De vigyázz, ne válj megfigyelővé, csak a legjobbat próbáld kiválasztani. Ettől önkéntelenül tudatosabban fogsz figyelni.
  9. Keresd a keserédes élményeket! Ezekben az élményekben összekeverednek az érzelmek, leginkább az öröm és a szomorúság. Amikor ugyanis tudatában vagyunk a dolgok mulandóságának sokkal jobban értékeljük a jelent.
  10. Ragacsos nosztalgia. Ilyenkor vággyal keveredő örömet érzünk, olyan sóvárgást, amely egyszerre örömteli és szomorú. Az ok ugyanaz, mint ahogy a 9-es pontnál leírtam.

 

Úgy gondolom, hogy az a jó stratégia, ha sikerül spontán élvezni a pillanatokat, és tudatosan tervezni a jövőt is. Vigyázzunk arra azonban, hogy ne akarjunk az életünkben minden eseményt kontroll alá vonni, hiszen lehetetlen. Nevetni nem lehet akarni. Ahhoz, hogy nevetni tudjunk, minimum kell egy viccet hallanunk! Kényszeresen nem lehet akarni a boldogságot, nem lehet hosszútávon rossz érzéseinket eltagadni, ha nem találunk kivezető csatornát nekik, egészségünket veszélyeztetik. Ez azonban már egy következő blogbejegyzés témája.

Várlak jövő héten is!

Felhasznált irodalom: Sonja Lyubomirsky, Hogyan legyünk boldogok? (2008)

Kép: Szinyei Merse Pál, Piknik májusban (1873)

 

 

Címkék: stressz egészség motiváció boldogság szeretet hamvas béla flow keserédes önsegítő könyv

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveeslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr345890867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása